Terhes lettél? – Tanácsadás

Ha teher a baba

Szeretettel köszöntünk ezen az oldalon. Babát vársz? Vagy nem igazán vártad az érkezését? Bizonytalan vagy, hogy megtartsd-e? Mi próbálunk segíteni neked. Nem kell félned, titkodat nem tudja meg senki, csak akinek te elmondod. Lehet, hogy ebben a pillanatban nem is tudod, mennyi lehetőség – és öröm – áll előtted, ha a gyermek mellett döntesz. Mi segítünk neked megismerni a lehetőségeidet. Ha úgy érzed, nem tudod vállalni a gyermeket, mert nincs hol laknod (a szüleid nem támogatnának, a kollégiumban nem maradhatsz, a gyermek apja elhagyott, ezért el kell költöznöd máshová, vagy bármilyen más okból), van segítség számodra. Hívj minket, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást számodra! 06 30 598 0 198

Ha úgy érzed, nem tudod felnevelni, mert tanulnod kell, vagy mert családi problémáid vannak, vagy akármi más gond, örkbeadhatod olyanoknak, akik évek óta várnak babára, de nem lehet sajátjuk. Az örökbefogadó szülőket megismerheted, tudni fogod, hogy kire bíztad a gyermeket. Fontos azonban, hogy döntésedben biztos legyél, inkább várj néhány hetet vagy hónapot, mielőtt lemondanál a babáról (törvényileg és gyakorlatilag is van rá lehetőséged).

Tudnod kell, hogy mi senkinek semmilyen formában nem segítünk a magzatelhajtásban, de előtte kérésére felvilágosítjuk az alternatív lehetőségekről, az abortusz folyamatáról és következményeiről, és utána segítünk szakembert keresni az esetlegesen kialakuló lelki sebek (Post-abortus-syndroma) gyógyításában.

Érdemes tisztában lenned a fizikai változásokkal a várandósság első néhány hetében. Bár kívülről semmi sem látszik még, a hormonok máris sokunknak felfordítják ilyenkor az életét. A reggeli – vagy akár egész napos – rosszullétek, a fáradtság, az alacsony vérnyomás, étvágytalanság vagy kívánósság gyakran előfordulnak ebben az időszakban. Ez természetesen a lelkiállapotra is kihat. Néhány nő depresszióba esik a várandósság első harmadában. Még azoknál is előfordulhat lehangoltság, depresszió és fáradtság, akik egyébként örülnek a gyermek érkezésének. Rossz lelkiállapotod és elégtelenségre utaló érzéseid nem feltétlenül az egyébként nehéz helyzetedből, hanem a fizikai állapotodból is eredhetnek. A legrosszabb dolog félelemmel és szorongással teli időszakokban meghozni életbe vágó döntéseinket. A reggeli rosszullétek, a depresszió és az állandó fáradtság, amik az első három hónapban jelentkeznek, negatívan befolyásolhatnak. A depresszióban a legrövidebb és legkönnyebb megoldás felé hajlunk, és bármi, ami egy kicsit is komplikált, nyomasztónak és lehetetlennek tűnik. Érdemes talán ezt is átgondolnod.

Anyaotthon

Az anyaotthoni elhelyezés feltételeit ismernie kell azoknak a kismamáknak, akik szeretnének ilyen jellegű szálláshelyre költözni. Az anyaotthoni élet szabályokhoz kötött, amiknek betartása alapvető fontosságú ezekben a házakban.

Anyaotthoni elhelyezést várandós és gyermekes anyáknak tudunk szervezni. Ma Magyarországon gyermek(ek)kel rendelkező családok számára mindössze csupán 3300 férőhely áll rendelkezésre a családok átmeneti otthonaiban, családos szállókban. A gyermektelen várandós anyák férőhelyszáma a Magyarországi anyaotthonokban összesen körülbelül 24 hely.

A szállás szervezéséhez tudnunk kell néhány adatot az anyáról, többek között a gyermekei számát, korát és nemét, ugyanis idősebb fiúgyermekkel többnyire nem lehet elhelyezkedni az anyaotthonokban. Szenvedélybetegeket, AIDS betegeket általában nem tudunk elhelyezni, de minden tőlünk telhető segítséget próbálunk megadni nekik.

Az anyaotthoni elhelyezéshez szükséges dokumentumok (a legtöbb helyen):

érvényes személyigazolvány és lakcímkártya,
TB- kártya,
terhesgondozási kiskönyv,
a megszületett baba születési anyakönyvi kivonata,
oltási könyv (Gyermekegészségügyi kiskönyv),
háziorvosi vagy gyermekorvosi igazolás arról, hogy közösségbe mehet a gyermek,
tüdőszűrő papír (az anyától és a nagyobb gyerekektől),
bőrgyógyászati igazolás,

jövedelemigazolás: GYES, GYED, apai hozzájárulás (pótolható, ha nincs azonnal),
iskolalátogatási és óvodalátogatási igazolás,
iskolai bizonyítvány (a gyermek iskolaváltásához).

Egy anya egy helyen általában egy évig tartózkodhat, amit fél évvel meghosszabbíthatnak. Az anyaotthonokban általában teljes ellátást kapnak: a gyermek napi ötszöri, az anya napi háromszori étkezést. Az elhelyezésnél számít, hogy a gyermek hova jár iskolába vagy óvodába, és az is, hogy az anya lehetőleg ne veszítse el a munkahelyét.

Anyaotthononként változó, hogy az anya jövedelméből mennyit vonnak be:

teljes hozzájárulás,
részleges hozzájárulás,
fix hozzájárulás és
teljes saját ellátás lehetséges.

Keresd mnkatársunkat, ha kismamaként bizonytalan a lakhatásod. Ne feleljtsd el, hogy egy-egy anyaotthonban sokszor 2-3 hónapig is eltarthat, mire van üresedés, ami megnehezíti a szervezést.

Babakelengye

Szervezetünk babakelengyét gyűjt, hogy ezzel is kézzel foghatóan segítsen a minket megkereső válságba került kismamáknak. A babakelengyével kapcsolatban hívja munkatársunkat a 06 20 530 40 51-es telefonszámon.

A kismamáknak és anyáknak szükségük lehet az alábbiakra:

– babaruhák (body-k, rugdalózók, zoknik, sapkák, kis pulóverek, réklik, stb);
– téli gyermekruhák (overálok, kabátok, cipők, csizmák);
– pelenka;
– kiságy;
– babakocsi (ikerbabakocsira is számítunk);
– babahordozó és autós ülés;
– etetőszék.

Ezek általában a legszükségesebb holmik, amikre egy kismamának szülés után szüksége lehet. A beérkező babakelengyét szortírozzuk, és arra alkalmas helyen tároljuk állapotuk megőrzése érdekében.

Örökbeadás

Ha úgy érzed, hogy semmiképpen sem tudod felnevelni a gyermeket, dönthetsz arról, hogy örökbeadod. Nagyon sokan várnak kisbabára, akiknek valamilyen okból nem lehet saját gyermekük. A nyílt örökbefogadáson keresztül rögtön családba kerülő gyerekeket úgy nevelik szüleik, hogy a vér szerinti anyát tisztelje, hiszen ő adta az életét! Az örökbeadás a gondoskodás egy formája, amivel nemcsak élhető körülmények közé helyezed a babát, hanem boldoggá teszel egy olyan házaspárt, akik egyébként nem lehetnének teljes család. Az örökbeadás során beszélgetünk rólad és a babáról, hogy minél jobban megismerjük egymást. Ha valóban az örökbeadást látod a legjobb megoldásnak az élethelyzetedben, akkor bemutatunk az örökbefogadó szülőknek, akiket közelebbről is megismerhetsz, és megtudhatod, hogy kihez kerül a gyermeked. A szülés után – ha még mindig úgy akarod – javukra mondhatsz le a babáról az illetékes gyámhivatalban, de tudd, hogy ezután semmilyen jogod nem lesz a babával kapcsolatban. A döntés a te kezedben van, és bármi történjék is, bármilyen szimpatikusak is az örökbefogadó szülők, a baba a te gyermeked mindaddig, míg a gyámhivatalban alá nem írod a lemondó nyilatkozatot. Mi segítünk neked végigmenni ezeken a lépéseken, veled leszünk amikor te kéred, és melletted állunk bárhogy döntesz. Az örökbeadás után nem keresünk, de te bármikor kereshetsz minket, segítünk a továbbiakban is, ha kéred.

Az örökbeadni szándékozóknak szóló Adatvédelmi tájékoztatónkat IDE KATTINTVA olvashatod el.