Nyílt vagy titkos örökbefogadás?

Titkos örökbefogadás

Titkos örökbefogadásokat egyesületünk nem készít elő. Titkos örökbefogadás abban az esetben jön létre, ha:

  • a szülő hozzájárul ahhoz, hogy gyermekét számára ismeretlen személy fogadja örökbe,
  • a gyermek szülei elhunytak,
  • a gyámhivatal örökbe fogadhatónak nyilvánította a családjából kiemelt átmeneti nevelésbe lévő gyermeket,
  • a szülői felügyeleti jogokat a bíróság megszüntette.
Nyílt örökbefogadás

A nyílt örökbefogadás során a baba azonnal az örökbefogadó családhoz kerülhet, ha a vér szerinti szülők lemondanak szülői felügyeleti jogukról. A vér szerinti szülők és az örökbefogadók megismerik egymást, beszélgethetnek a babáról, ami később akár segíthet a gyermekkel felmerülő nehézségek megoldásában (pl. ha a vér szerinti anya kis termetű, nem kell izgulni, hogy csecsemőként nem „teljesíti” a könyvekben leírt súlyminimumot; vagy ha a vér szerinti szülők egyike nagyon mozgékony, elképzelhető, hogy gyermekük is az lesz).

A nyílt örökbefogadás az arra illetékes gyámhivatalon keresztül zajlik, civil szervezetként csak ennek előkészítését, és a lelki segítségnyújtást vállalhatjuk. Ennek keretében kapcsolatban állunk örökbefogadásra váró házaspárokkal, akiknek rendszeresen programokat szervezünk, hogy jobban megismerhessük őket és lehetőséget biztosítsunk, hogy ők is megismerhessék egymást. A nálunk jelentkező kismamáknak pedig diszkréten segítünk problémáik megoldásában, a gyermek megtartását szolgáló alternatívák nyújtásában, és ha úgy döntenek, gyermekük örökbe adásában.

Mivel a kismamák gyakran megnyugszanak, ha tudják, hogy kihez kerül gyermekük, támogatjuk, hogy már a szülés előtt megismerkedjenek, mindig szem előtt tartva, hogy az anyának nem kötelező lemondani a gyermekéről, még ha meg is ismerte már az örökbefogadókat.

Nemzetközi örökbefogadás

2005. évi LXXX törvény a gyermekeknek a nemzetközi örökbefogadások terén való védelméről, illetve ilyen ügyekben történő együttműködésről kihirdetett 1993. május 29-én Hágában kelt Egyezménynek megfelelően a nemzetközi örökbefogadások ügyében a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályon működő Központi Hatóság működik közre a nemzetközi örökbefogadások intézésében.

%d blogger ezt szereti: